Marșul pentru viață la Reșița
26 March 2022Sâmbătă, 26 martie, Episcopia Caransebeșului și Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte au organizat, la Reșița, Marșul pentru viață 2022, cu tematica „echitate, egalitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață”.
Fiind cea de-a șaptea ediție de desfășurare, în Banatul de Munte, Marșul pentru viață din acest an a reunit un număr de aproximativ 300 de persoane, copii, tineri, părinți și bunici din Reșița și din alte zone ale județului Caraș-Severin, care au venit să susțină și să își manifeste, împreună, valorile pentru viață, dar și sprijinul pe care îl pun la dispoziție oamenilor aflați în diverse categorii vulnerabile și care au nevoie de ajutor, sprijin și prezență – mame însărcinate, singure și confuze, copii abandonați și neînțeleși, dar și bătrâni bolnavi și uitați de lume. Pentru toți aceștia, oamenii reuniți la Reșița au mărșăluit în această zi.
Evenimentul a debutat la sediul Protopopiatului Ortodox Român, cu oficierea unei slujbe special rânduite pentru acest moment, de către părintele Gheorghe Șuveți, protopopul Reșiței, părintele Nicolae Chiosa, inspector de religie în cadrul ISJ Caraș-Severin și părintele Aurelian Jucu, îndrumător și coordonator al Centrului de Tineret din Zăgujeni.
În cele ce au urmat, procesiunea s-a îndreptat către Centrul Civic din Reșița, unde mulțimea a ascultat o serie de mesaje transmise din partea organizatorilor evenimentului și a partenerilor, mesaje care au avut ca scop, pe de-o parte, clarificarea scopului organizării Marșului pentru viață, iar pe de altă parte, manifestarea suportului și sprijinului, în mod public, față de mamele singure, copiii singuri și bătrânii uitați, dar și conștientizarea existenței vieții unui copil, aflat în pântecul mamei sale, a cărui inimă începe să bată de la 16 zile de la concepție.
Punctul final al traseului procesiunii acestui eveniment dedicat vieții a fost „Festivalul pentru viață”, desfășurat de către voluntarii de la ATOR Banatul de Munte în curtea Centrului Universitar „Babeș Bolyai” din Reșița și care a constat în organizarea unor ateliere de jocuri, de pictură, de fotografie și de modelat, pentru copiii participanți la marș.
„A fost o manifestare plină de lumină, tinerețe, culoare și entuziasm, un eveniment al solidarității umane, care a avut în centrul său viața și pe Maica Preacurată, alături de valorile familiei și spiritualității noastre românești. A fost despre recunoștință, sprijin, unitate, credință și nădejde – valori care au adus, împreună, câteva sute de suflete, în special tineri, nu doar de la Reșița, ci și din alte localități ale județului nostru. Suntem recunoscători tuturor partenerilor implicați în organizarea evenimentului și în mod special tinerilor de la ATOR Banatul de Munte și din centrele de tineret, care prin entuziasmul lor au creat o atmosferă foarte frumoasă, plină de speranță și încredere pentru viitor”, povestește părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.
Totodată, Anamaria Iovu, tânăr organizator al Marșului pentru viață din acest an, mărturisește: „După o vreme în care restricțiile nu ne-au mai lăsat să mărturisim așa cum trebuie faptul că suntem uniți pentru viață, că susținem normalul și firescul, anul acesta am reușit, parcă mai frumos ca niciodată, să facem acest lucru. Multă dragoste și multă bucurie te cuprind atunci când mărturisești, cu toată suflarea, că susții viața, că ești întru totul pentru viață. Asta am făcut noi astăzi, tinerii atoriști și de la centrele de tineret, în cadrul Marșului pentru viață. Chiar dacă, la început, ne-a fost teamă de faptul că oamenii, dezobișnuiți de a participa la astfel de evenimente, din pricina pandemiei și a depărtării de ceilalți, totuși ne-am bucurat mult să vedem că au fost zeci de oameni care s-au alăturat evenimentului nostru. Atât de firesc și frumos s-a simțit totul, și a fost”.
Marșul pentru viață „egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață” a fost organizat, în acest an, în sute de localități de pe cuprinsul țării noastre și din Republica Moldova, acest eveniment reunind mii de oameni, din diverse colțuri ale țării, care doresc să își manifeste disponibilitatea de a ajuta femeile aflate în criză de sarcină, pe care doresc să le conștientizeze cu privire la viața care crește în pântecul lor, dar și la soluțiile care pot exista în momentul parcurgerii unei situații delicate, precum este criza de sarcină. La aceste evenimente participă, totodată, și mame care au trecut cu bine peste criza de sarcină și au dat naștere copiilor lor, ele devenind mărturii vii și încurajare pentru femeile care se confruntă, în zilele noastre, cu astfel de situații.
Marșul pentru viață se află la cea de-a douăsprezecea ediție de organizare, la nivelul Patriarhiei Române, fiind desfășurat cu binecuvântarea și susținerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.