Training pentru voluntarii TDIS la Bucova
7 March 2022Sâmbătă, 5 martie, a avut loc în localitatea Bucova un prim training pentru voluntari în cadrul programului eparhial „Împreună pentru copiii noștri” derulat de către Episcopia Caransebeșului, alături de mai mulți parteneri județeni și locali.
Trainingul a fost susținut de către Georgiana Ciucur, formator în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, a reunit echipa de formatori și asistenți de formare ai proiectului și s-a desfășurat în parteneriat cu ATOR Banatul de Munte și cu sprijinul Primăriei Comunei Băuțar. La eveniment au participat și primarul comunei Băuțar, domnul Romeo Răduță, precum și preoți din localitatea gazdă.
În debutul evenimentului, părintele Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de Tineret al eparhiei, a transmis un mesaj de mulțumire voluntarilor prezenți pentru implicarea în proiect și a prezentat scopul și obiectivele trainingului, precum și activitățile viitoare ale programului.
Trainingul a fost axat pe nevoile echipei de formatori ai proiectului și a vizat dezvoltarea abilităților de lucru în echipă, dar și de gestionare a conflictelor și a problemelor specifice taberelor în comunitate. „Am conceput acest training pe baza nevoilor cursanților exprimate cu ajutorul unui chestionar de screening a nevoilor, completat anterior acestei formări. Învățarea a fost una experiențială, cu multe exerciții și jocuri, care să stimuleze atât creativitatea cât și abilitățile necesare în situații limită, situații-problemă și gestionarea eficientă a acestora în timpul taberelor”, a subliniat Georgiana Ciucur, trainer în cadrul proiectului.
„A fost o formare foarte reușită prin prisma noilor abordări care ne-au fost propuse în cadrul trainingului. Am fost ținuți în priză, provocați, încurajați, învățați și chiar evaluați, deși am tinde să spunem că este scurt timpul ca să poți trece prin toate într-o singură zi. Pe lângă acestea, trainingul a însemnat o primă reunire a echipei și, pe lângă tot ceea ce ni s-a livrat și dăruit, ne-a făcut să ne bucurăm de timpul petrecut împreună, care a constituit un excelent prilej de consolidare a grupului nostru de lucru”, a mărturisit Anita Radics – coordonatoarea grupului de voluntari ai ATOR Banatul de Munte.
La rândul său, Alexandra Crîsta, formator în cadrul atelierului de jocuri, concursuri și seri tematice, a mărturisit: „Am participat la multe formări de-a lungul timpului, în special în cadrul ATOR-ului și al proiectului TDIS. Sinceră să fiu nu mă așteptam să mai existe ceva nou, însă am rămas plăcut surprinsă. A fost o întâlnire cu adevărat de formare, în cadrul căreia am pus bazele TDIS 2022. Am avut cu toții de învățat și cu siguranță vom mai avea lucruri de învățat, și am convingerea că, în urma acestor formări, vom reuși să oferim o vară de neuitat copiilor care vor participa în tabere la vară.”
La rândul său, primarul comunei Băuțar, domnul Romeo Răduță s-a arătat încântat de activitatea desfășurată la Bucova: „A fost o deosebită plăcere să-i întâlnesc pe acești tineri devotați, care prin fericirea emanată, prin zâmbetele lor și prin modul plăcut în care și-au desfășurat activitățile ne-au adus speranță că, într-adevăr, putem pune Băuțarul pe harta TDIS și putem aduce un strop de lumină și în comuna noastră. Mulțumim părintelui Mihai Ciucur pentru toată susținerea acordată, pentru că a crezut în noi și în comuna noastră. Cu ajutorul său, am reușit să legăm o frumoasă colaborare care, sperăm noi, va dăinui mulți ani de acum înainte”. De asemenea, Iliuța Mihăiloni, consilier al primarului și reprezentant local al proiectului TDIS din partea Primăriei Băuțar, a mărturisit că „a fost o primă întâlnire foarte reușită, care a dat startul unei colaborări mult dorite. Apreciem în mod deosebit efortul pe care organizatorii trainingului l-au depus pentru ca acest eveniment să fie unul cu adevărat remarcabil”.
În cadrul proiectului „Împreună pentru copiii noștri”, derulat cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în această perioadă se desfășoară înscrierea voluntarilor care doresc să activeze în taberele de vară, iar următoarele traininguri sunt programate în lunile aprilie și mai, în mai multe locații din județul Caraș-Severin. Colaborarea cu Primăria Comunei Băuțar și cu cele trei parohii de la nivelul comunei va continua în lunile următoare și prin desfășurarea unor programe socio-educative pe care Episcopia Caransebeșului le va derula în folosul copiilor și tinerilor din această zonă.