A patra ediție a festivalului folcloric „De prin zestrea Banatului”
25 September 2022În Sala „Lira” a Liceului de Arte „Sabin Păuța” din Reșița, a avut loc cea de-a patra ediție a festivalului folcloric „De prin zestrea Banatului”. Grupuri de tineri din Episcopia Caransebeșului au adus pentru o zi, într-un singur loc, frumusețea și specificul fiecărei zone reprezentată pe scena festivalului. Evenimentul a fost dedicat promovării tradițiilor, muzicii, graiului, dansului și portului popular din Banatul de Munte.
La această manifestare a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, precum și oameni de cultură din municipiul de pe Bârzava. „Mulțumim tuturor tinerilor care în această după-amiază au urcat pe scenă, precum și prezentatorilor și tuturor celor care s-au ocupat în cele mai mici detalii pentru reușita acestui spectacol. În mod special trebuie să-i mulțumim domnului director Dan Mirea pentru participare și implicare și pentru faptul că este un om pragmatic, care vrea să revigoreze folclorul și tradițiile din Banatul nostru drag”, a afirmat Părintele Episcop.
„Felicităm organizatorii pentru acest spectacol minunat, această familie a tinerilor ortodocși din Banatul de Munte, niște tineri talentați, inimoși, care iubesc Biserica, dar iubesc și cultura, tradițiile, portul și vorba bănățeană. Am admirat astăzi frumoasele costume pe care le-au îmbrăcat tinerii și credem că lada cu zestre din zona noastră este bogată. Așteptăm ca la celelalte ediții a acestui festival să descoperim noi comori ale tradiției, portului, cântului și graiului din Banatul de Munte”, a mai spus ierarhul în cuvântul său.
Manifestarea cultural-artistică a fost organizată după trei ani de pauză, datorată condițiilor pandemice, de către Episcopia Caransebeșului, prin Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.
Scopul central al evenimentului a fost de a promova, în rândul tinerilor, tradiția, obiceiul, cântecul, jocul, graiul și portul popular din Banatul de Munte. Totodată, tinerii au fost încurajați să descopere și să se apropie de tradițiile și obiceiurile locale, din zonele din care provin.
Festivalul folcloric a fost organizat, în acest an, prin proiectul educațional „Împreună pentru copiii noștri”, inițiat de către Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, prin care au fost organizate cele 16 tabere de vară, bine cunoscute sub denumirea de „Tabăra din Inima Satului”, respectiv „Tabăra din Inima Familiei”. Totodată, proiectul a fost cofinanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin, bucurându-se de colaborarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Casei Tradiției și Meșteșugului Popular, dar și a Liceului de Arte „Sabin Păuța” din Reșita.